Ervaringsdeskundigheid - Een Oneindig Proces

Ervaringsdeskundigheid wat is dat nu eigenlijk en wat houdt dat nu in zul je je zelf afvragen. Ik zal het zo helder mogelijk proberen uit te leggen.

                                                                        Ervaringsdeskundigen kunnen zich heel goed verplaatsen in de problematiek van mensen met een kwetsbaarheid. Zij hebben dezelfde soort ervaringen doorleeft en weten als geen ander hoe je je kwetsbaarheid kunt omzetten in kracht. De inzet van ervaringsdeskundigheid verlaagt de drempel bij mensen om hun ervaringen en problemen te delen waardoor de behoefte en wensen eerder op tafel komen om zo doelgericht en effectief aan de slag te gaan.

 

Wij als ervaringsdeskundigen hebben het vermogen ontwikkeld om:

  1. de eigen ervaringen met een depressie en het te boven komen ervan (herstel)  in te zetten om anderen te ondersteunen bij het vinden of maken van ruimte voor hun persoonlijk herstelproces.

    De inbreng van kennis, opgedaan door de persoonlijke verhalen van herstel onderscheidt een ervaringsdeskundige van een reguliere hulpverlener.
     
  2. de eigen ervaringen met stigmatisering en empowerment in te zetten om een herstelondersteunende (maatschappelijke) omgeving en herstelondersteunende begrip door de directe omgeving te bevorderen.

    De ervaring heeft ons geleerd dat de directe omgeving een grote bijdrage kan leveren aan het herstel. Dit door het verbreden van de kennis en participatie in het herstel proces.